Ons Pronkstuk over Hans Oostervink

Het 20 minuten feestje van Hans

Dit Pronkstuk gaat over Hans Oostervink. Een verhaal waarin ikzelf, Bas Pronk, een rol vervul. Kan niet anders. Want ik, zijn trainer, ben een deel van Hans’ z’n feestje. Dat zegt hij, elke week weer. Marc, mijn collega-trainer, begint ook die bijzondere rol te krijgen. Ook hij is onderdeel van Hans z’n feestje aan het worden. Weliswaar in de aftastende fase, maar we staan er al van te kijken dat Hans een 2e trainer tot zijn wekelijkse 20 minuten feestpartij toelaat.

Bas & Marc, hosts van Hans’ zijn wekelijkse feest op donderdag om 12.20 uur, in fit20-studio Rotterdam Overschie. Dat behoeft uitleg.

Hans is niet wat je noemt een standaard-beoefenaar. Hans is eigenlijk in alles waar fit20 niet om draait. Wij communiceren in procenten, om de focus bij de kilo’s weg te halen. Dat doe je in de sportschool. Bij ons draait alles om ieders unieke progressie, die het beste in procenten tot uitdrukking is te brengen. Maar Hans is uit op een moordende concurrentiestrijd. Hij houdt er een sportmentaliteit op na, waar dosering (kilo’s) leidend is. Elke training wil hij weten wat Marco, Abco en Martijn –drie wielrenners die hij heeft gemasseerd bij de laatste Alpe d’huZes- doen op het apparaat waar hij bezig. Als hij hoort dat Marco 10 kilo minder “doet” dan hij, kan zijn dag niet meer stuk. Marco is een generatie jonger. Dat hij op de Chest Press hetzelfde doet als ik, is voor hem wekelijks het ultieme genietmoment. Ik ben twee generaties jonger. Dat hij met zijn rug meer dosering aankan dan Marc (tweeënhalve generatie jonger), doet hem zweven. ‘Je had m’n kleinzoon kunnen zijn’, zegt hij dan, vlak voor hij intens blij onze studio weer verlaat. Hij heeft zijn strijd met de jeugd weer gewonnen. En zo kan het dat een man die in januari 2015 nog een nieuwe heup kreeg en volgend jaar met pensioen gaat, doodleuk 190 kilo op de Leg Press wegduwt. ‘Wat doet Abco hier?’.

Hans is 64 jaar. Dat hij meer aan kan, dan mannen van twintig, dertig of zelfs veertig jaar jonger, laat hem jong voelen. En waar je zou kunnen denken aan vervelend, macho gedrag, is het dat allerminst. Hans geniet binnen de studio-muren en haalt zijn drive uit de vergelijking die hij maakt. We noemen hem ‘ouwe’. Nee, ik lieg: ‘ik noem hem ouwe’. Marc is wat beleefder, al zie ik dat op korte termijn omslaan. Hoe vaker je Hans ouwe noemt, hoe mooier hij het vindt. Dat pareert hij op zijn beurt met een vergelijking. Want… ‘wat doe jij dan op de Chest Press?’.

Nu komt de verrassing. Hans is niet zomaar een beoefenaar. Hans heeft verstand van het menselijk lichaam. Hij is al twintig jaar gecertificeerd sportmasseur. Hij kent elke spier in het Latijn. De zelf gecreëerde competitiestrijd is zijn motivatie, maar zijn fysiologische kennis is de reden dat hij fit20 beoefent. Wij mogen dan zijn wekelijkse feestje zijn, de gevolgen van de training zijn voor hem een dagelijks feestje. ‘Ik ben krachtiger en fitter, ik voel me geestelijk veel jonger dan ik ben. Maar ook lichamelijk is dat zo, wat ik in grote mate aan fit20 te danken heb. Als ik zie welke belasting ik aan kan, dan sta ik er voor mijn leeftijd goed op. Ik had gewild dat ik hier 20 jaar eerder tegenaan was gelopen, deze manier van fysiologische belasting is fantastisch. Ik ben deze training gaan doen om gericht mijn spieren te versterken, wat op mijn leeftijd cruciaal is om gezond ouder te worden.’ Hij laat een stilte vallen. De glimlach breekt door: ‘Wist ik veel dat het zo’n feestje zou worden? Ik stop hier nooit meer mee.’

Hans heeft ons bij fit20 één ding geleerd. De beoefenaar is leidend, niet altijd de gedragsregels die passen bij de formule. Je moet uitzonderingen kunnen maken, zoals bij alles in het leven. Dat geldt in onze dagelijkse praktijk bij klachten, waarbij je maatwerk moet leveren en moet aanpassen in de begeleiding. Maar dat geldt ook voor gedrag, want als we iemand van 64 jaar op deze manier zijn motivatie kunnen bieden… Dan communiceren we met plezier, bij uiterst hoge uitzondering, kilo’s. Want wie zijn wij om Hans zijn feestje af te pakken?