Sofie's blog: No sweat!

Een vroege jeugdherinnering is die van mijn zwemlessen. Ik vond die vreselijk. Het buitenbad was koud, de juf was streng en ik was zeker geen talent. Zwemdiploma A met de hakken over de sloot. Tennisles ging niet beter. De tennisleraar brulde regelmatig: Het is nog geen Oudjaar! Het was de bedoeling dat ik de ballen horizontaal sloeg, niet verticaal als vuurpijlen. Gymnastiek was licht traumatisch. Als er gevolleybald werd eindigde ik steevast als laatste bij de verdeling van de meisjes in de teams. Ballen eindigden altijd wel een keer midden in mijn gezicht, het enige contactmoment dat ik had met de bal overigens. Als iemand mij toen had voorspeld dat ik ooit werkzaam zou zijn bij een innovatief fitnessbedrijf zou ik dagen gebulderd hebben van het lachen of van het huilen.

Inmiddels kan ik deze ervaringen in een wetenschappelijk perspectief plaatsen. De Britse professor Jamie Timmons heeft heel veel onderzoek gedaan naar genen (erfelijke eigenschappen) en exercise (sport, beweging). Hij ontdekte dat bij ongeveer 20% van de populatie geen verbetering in de conditie optreedt (gemeten met de VO2 max test) na het deelnemen aan een gecontroleerd fitnessprogramma. De conditie van deze groep blijft ondermaats. Hoe hard zijn zij ook trainen, in hun VO2 max test zit geen enkele verbetering. Zij reageren niet op exercise. Timmons ontdekte dat deze mensen een aantal specifieke genen delen die met een simpele DNA test te meten zijn. Hij noemde deze groep: de non-responders.

Ik denk dat een aantal van de fit20’ers non-responders zijn. Zij hebben misschien wel dezelfde soort herinneringen als ik, altijd de laatste zijn in het ski-klasje, en als ‘niet sportief’ te boek staan. Zij voelen zich helemaal niet thuis in een fitnesscentrum vol met gespierde en zwetende high-responders. Hun VO2 max test is altijd teleurstellend. Maar inmiddels weten wij dat hier een keiharde genetische programmering aan ten grondslag ligt.

Dan maar helemaal niets doen? Nee! Insuline gevoeligheid, heel belangrijk om gezond oud te worden, verbetert door stevig te bewegen bij non-responders opmerkelijk goed. Ik heb sterke vermoedens dat andere hormonen en myokines ook bij non-responders uitstekend reageren op intens bewegen. Dat wordt vast nog weleens meetbaar. Of je een non-responder bent hangt dan vooral af van wat je meet. Dus ik doe al sinds jaar en dag fit20. En als niet sportieve kneus voel ik me daar uitstekend bij.